a ja ciągle się 'wstydzę' zjawić na spocie :P
Wymiana płynu chłodzącego.
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Wymiana płynu chłodzącego.
Witam
Koledzy czy może ktoś wymieniał z was płyn chłodzący w OII 1.9TDI. Bo nie wiej jak spuścic stary płyn nie moge znalezc korka spustowego w chłodnicy.Jordi
-
Tam nie ma korka spustowego. Płyn spuszcza sie poprzez zdjęcie węża płynu chłodzacego od chłodnicy bądz silnika
Komentarz
-
-
jakiś specjalnypowód , że zmieniasz płyn , czy tylko okresowy, po jakim czasie zmieniasz płyn i na jaki??
Komentarz
-
czyzyk64,
Witam
zmieniam płyn bo sprawdziłem że temperatura jego zamarzania to-20 stopni więc przed zimą zmieniam.Zrobiłem na nim 80tys przeszło 4 lata w kwietniu,a zmieniam na orginał G12+koncentrat.Jordi
Komentarz
-
tak marginesie dodam, nie wlewaj samego koncentratu, wymieszaj go z normalną wodą, 40%G12+ i 60% wody. taki roztwór pozwoli na min.-25 stopni. przy ubytkach dolewaj tylko koncentrat. :wink:Zamieszczone przez Kh2GzYH@neostrazmieniam na orginał G12+koncentrat
Komentarz
-
-
-
-
-
ja bym dolał koncentrat. nie jest wymagana wymiana płynu, tymbardziej jak ma 4 lata.Zamieszczone przez spoczkomkPytanie czy wymienić całość czy dolać koncentratu
to dobrze słyszałeś :wink:Zamieszczone przez spoczkomksłyszałem że 7 l
Komentarz
-
-
będzie "ciężko"...musisz odkręcić osłonę silnika, podstaw garnek/miskę i odkręć zawór spustowy. pamiętaj o jednym, ciecz musi mieć temp. otoczenia.Zamieszczone przez spoczkomki jak najlepiej spuścić taką ilość płynu samemu pod blokiem
Komentarz
-
-
a dlaczego go ma nie być, może w OI go nie było :?Zamieszczone przez spoczkomkHeh, to jednak jest zawór spustowy
Komentarz
-
Podłączę się. Jak się mogę domyślić, jak miesiąc temu odebrałem samochód to płyny mam zgodnie z instrukcją czyli chłodniczy do -20 stopni. Czy mam już sie bać bo w sumie może spaść nawet poniżej 20 stopni ? Czy też mogę spać spokojnie ? Jeśli jest ryzyko, że poleci coś w układzie chłodniczym to co powinienem zrobić (chyba nie wymiana całego płynu bo płyn ma dopiero miesiąc) ?
Komentarz
-
Komentarz
-
W instrukcji podane jest chyba 60% H20 i 40% koncentratu . Podają nawet , że to koncentrat G13 :szeroki_usmiech . Najprościej odciągnąć płyn ze zbiornika wyrównawczego i dolać koncentratu . Wiele na pewno nie zmieni się temp. zamarzania płyny ale zawsze coś . Osobiście tak zrobiłem przy użyciu zestawu z apteki :szeroki_usmiechAntyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
Czyli zaokrąglając - jeśli wlali zgodnie z instrukcją (40% koncentratu), to żeby czuć sie bezpiecznie muszę odciągnąć jakie 1/5 litra z instalacji i tyleż właśnie dolać koncentratu. Oczywiście to bardzo zaokrąglone bo wypompowując strzykawką wypompuje nie sąmą wodę destylowaną ale mieszankę. Nie chce mi się liczyć, a to na oko powinno uchronić mnie przed silnymi mrozami.
Komentarz
ok dzięki bardzo- pozdrawiam.
Komentarz